• logo
 • osnovna stranica
 • Kantonalni sud u Goraždu

  Idi na sadržaj
  BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish

  Primjena medijacije

  Metoda medijacije se ne primjenjuje u radu Kantonalnog suda u Goraždu, obzirom da se ova metoda koristi kao vanparnični mehanizam rješavanja građanskih sporova pri prvostepenim sudovima.

  299 PREGLEDA

  Medijacija

  Šta je Medijacija?

  Medijacija je postupak u kojem treća neutralna osoba (MEDIJATOR) pomaže strankama u nastojanju da postignu obostrano prihvatljivo rješenje spora. Medijator uspostavlja i olakšava razgovor između stranaka, kako bi one postigle ovaj cilj. Medijator ne donosi odluke o tome kako će spor biti riješen. U toku procesa svaka strana u sporu može iznijeti svoje stavove, pojasniti kako trenutni spor utiče na nju, te kakve bi opcije zadovoljile njene interese. Medijator će pažljivo slušati, usmjeravati stranke da razgovaraju o ključnim pitanjima, uočavati zajednička stanovišta i interese stranaka i pomagati strankama da na njima baziraju svoj dogovor.

  Medijacija je povoljna za stranke

  Stranke same dolaze do rješenja, što povećava opredjeljenost za provođenje dogovora.
  Mišljenja i vrijednosti stranaka se uvažavaju. Medijacija stvara pozitivnu atmosferu i pomaže izgradnji odnosa. Medijacija je brza i efikasna. Spor je moguće riješiti u toku nekoliko dana ili sedmica. Medijacija je jeftinija u odnosu na druge postupke rješavanja sporova. Informacije iznesene u postupku medijacije su povjerljive.
  Iskustva drugih zemalja su pokazala da, čak iako stranke ne postignu sporazum na medijaciji, u kasnijim fazama rješavanja sporova ili u sudskom postupku lakše dolaze do rješenja.

  Osnovni principi u postupku medijacije

  Dobrovoljnost - Strane u sporu dobrovoljno pokreću postupak medijacije i sudjeluju u postizanju sporazuma.
  Povjerljivost - Postupak medijacije je povjerljive prirode. Izjave stranaka iznesene u postupku medijacije ne mogu se bez odobrenja stranaka koristiti kao dokaz u bilo kojem drugom postupku.
  Jednakost stranaka - Stranke u postupku medijacije imaju jednaka prava.
  Neutralnost medijatora - Medijator posreduje na neutralan način, bez predrasuda u pogledu stranaka i predmeta spora.
   

  Više informacija možete dobiti na stranici Udruženja medijatora Bosne i Hercegovine  

  284 PREGLEDA
  • 1 - 2 / 2
  • 1